SENTETİK ÇİM İLE İLGİLİ TÜM TERİMLER

SENTETİK ÇİM İLE İLGİLİ TÜM TERİMLER

Sentetik Çim İle İlgili Tüm Terimler

Sentetik çim halı ile ilgili duyup da bilmediğiniz ve merak ettiğiniz tüm teknik – genel terimleri sizin için bir sayfada topladık. Aşağıda inceleyebilirsiniz:

Apre: Suni Çim ipliklerin özel kimyasal ile tabana bağlanmasını sağlayan Sırt Kaplama Yöntemi.

Angle Ball Rebound: Topun Saha Yüzeyine 45 derece açı ile çarpması sonrası hareketinin incelendiği, sahanın sert yada yumuşak olup olmadığına dair belirleme yapan Saha Test Yöntemi.

Altyapı: Suni Çim sisteminin uygulamasına elverişli hale getirilmiş zemin.

Aşınma Direnci: Suni Çim Halı Sisteminin üzerinde oluşan Sporcu trafiğinde dayanıklılığını ölçen test metodu.

Boyuna Serim: Döşeme Esnasında Sentetik Çim Halı Rulolarının Sahanın Boyunca serilmesi ile yapılan montaj  tekniğine verilen ad.

Boyuna Sıklık: Sentetik Çim Halı Sistemini oluşturan Halının Bir dikiş sırasının 10 cm uzunluğunda bulunan toplam dikiş adedi.

Çim Halı: Sentetik Çimin yada suni çimin diğer bir adı.

Çift Komponentli Yapıştırıcı: Suni Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan  ve iki bileşenin karıştırılması ile yapışma sağlayan tutkal.

D-tex: Bu değer 10.000 metre uzunluğundaki sun çim ipliğinin gram cinsinden ağırlığına tekabül eder.

Dolgu: Sentetik Çim Sisteminin döşenmesi esnasında havlar arasına yerleştirilen ve Sentetik Çim Sisteminin performansını etkileyen ve genellikle kum ve SBR Granülden oluşan Katman.

Doğal Dolgu: Doğal Lifler ve Kauçuk karışımı ile elde edilen Dolgu Sistemi.

Drenaj: Suni Çim Halı Sahaların yağmur Sonrasında yüzeye düşen yağmuru hızla sahanın dışına aktarılmasını sağlayan altyapı içerisindeki borulama sistemine verilen ad.

DuoGrass Suni Çim: çift renkli suni çin halının ticari ismidir.

DuoTone: Çift renkli suni çin halının ticari ismidir.

DuoTurf: Çift renkli suni çin halının ticari ismidir

Enine Serim: Döşeme Esnasında Sentetik Çim Rulolarının Sahanın Eni yönünde serilmesi ile montaj yapılması tekniğine verilen ad.

EPDM Granül – EPDM Kauçuk: Sentetik Kauçuk Granül, orijinal boyalı granüldür.

Fire Resistance: Sentetik Çim Sisteminin belli bir sürede yanmadan ve alev almadan belirli bir Sıcaklığa ve aleve dayanabileceğini belirleyen bir test.

FIFA Quality Concept: 2001 yılında günümüze dek yürürlükte olan FIFA’nın Sentetik Çim sahaların kalitesinin belirleyen bir Konsepttir. Bu konsept ile Saha sahipleri (Futbol Kulüpleri, Belediyeler, Spor bakanlığı , Futbol Federasyonu) Sahalarının Futbol Oynamaya Elverişli olduğunu belgelendirebilmekte ve ayni zamanda sahaların Futbolun ve Futbolcunun ihtiyaç duyduğu gereksinimleri sağlayacak kalitede olduklarını tespit edebildikleri bir sistemin uygulanmasıdır.

Fifa Recommended: Araştırmalar sonucunda Sentetik Çim endüstrisi ve FIFA’nın ortak çalışması ile 2 adet saha düzeyi geliştirilmiştir. Bunlar sırası ile FIFA RECOMMENDED 1 STAR ve FIFA RECOMMENDED 2 STAR’dır.

Fibrile Sentetik Çim – Fibrillated:  Bant şeklinde üretilen ve üzerine kesikler atılmak sureti yırtılarak doğal görünüme kavuşan ile Bir iplik çeşidini tarif eden terim.

Gauge – enine sıklık: Sentetik Çim Halının iki dikiş sirasi arasında bulunan mesafeyi belirleyen inch cinsinden bir değer.

Gri Granül: Gri Renkli Uretan Kauçuğundan elde edilen ve Güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı düşük Elastik Dolgu malzemesi.

Hav Boyu: Sentetik Çim Tanımlamasında Kullanılan ve Sentetik Çim Sisteminin Toplam Yüksekliğini ifade eden  bir terim.

Hav Ağırlığı  iplik ağırlığı: Bu terim Sentetik Çimin 1m2 sinde bulunan tüm havların toplam ağırlığını ifade eder.

Helmetin: Suni Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan  ve iki bileşenin karıştırılması ile yapışma sağlayan tutkalın üzerine uygulandığı bant.

Kuartz Kum: Sentetik Çimin dolgusu esnasında stabilizasyon amaçlı kullanılan Silika ve/veya quartz içerikli ince ve yuvarlak taneli kum. 

Kumlu Sistem: İçerisine Sadece kum dolgusu yapılan ve elastik katman kullanılmayan Kisa Havli Sentetik Çim Sistemi.

Kum Dolgulu Halı: Bknz Kumlu Sistem.

Kapalı Halı Saha Yapımı:  Çelik Konstrüksiyon bir yapı ile üzeri branda veya plaspanel gibi malzemeler ile kapatılarak  dış iklim şartlarından korunaklı Sentetik Çim Halı Saha.

Lisport Testi: Sentetik Çim Sisteminin laboratuvar ortamında belli kullanım ömrü sonunda ne hale geleceğini belirleyen test. Bu test ile Sentetik Çim Sisteminin 2,  5 yada 10 yıllık kullanımını 1 ay gibi bir sürede simule edebilir ve bu süre sonunda ne hale geleceğini görmek mümkündür.

Monofilament: Bir Sentetik Çim ipliği türü, Fibrileden farklı olarak bu iplikler İlk üretiminden itibaren daha tane tane daha Doğal bir görünüme sahiptir.

No-Infill: Dolgusuz Sentetik Çim Halı Sistemi, İçerisine Kum veya SBR Granül dolgusu yapılmadan kullanılabilen Sentetik Çim Sistemi.

SBR Granül: Geri Dönüşüm Metodu ile elde edilmiş ve Sentetik Çim Sisteminin elastik katmanını oluşturan Kauçuk Granüllere verilen ad.

Sentetik Çim Halı: Polietilen veya benzeri hammaddelerden üretilmiş sentetik ipliklerin Tufting Yöntemi ile Dokuma Bezi üzerine dokunarak elde edilen Doğal Çim görünüm ve özelliklerine sahip yüzey kaplaması.

Sırt Kaplama: Sentetik Çim Havlarının özel kimyasal ile tabana bağlanmasını sağlayan Sırt Kaplama Yöntemi.

Suni Çim Halı: Sentetik Çimin diğer bir adı.

Saha Testi – Field Test: Spor Bakanlığı ve Diğer kurumların Sentetik Çim sahanın montajının tamamlanmasını takiben yapılmasını istediği ve sahaların FIFA tarafından FIFA RECOMMENDED Sertifikası ile sertifikalanması için yapılması gereken test.

Şok Emicilik – Shock Absorption: Bu terim FIFA Kalite Konsepti çerçevesinde FIFA Recommended Belgesi alınması için yapılan saha testlerinde ölçülen bir kriter olup saha zeminin sporcudan gelen darbeleri ne kadar absorbe ettiğini emdiğini ve sporcuyu koruduğunu belirleyen bir kriterdir. 

Şok Tamponu, Şok Pad, Shockpad: Bazı Sentetik Çim Sistemlerinde Sistem Şok emiciliğini sağlama amaçlı olarak sentetik çim halıların altına serilen darbe emici katman.

Taban Bezi: Sentetik Çim Halının üzerine dokunduğu Dokuma kumaşı. 

Top Yuvarlanma Rampası – Ball Roll Ramp: FIFA Performans kriterleri çerçevesinde Sentetik Çim sahanın ipliklerinin top yuvarlanmaya karşı direncini ölçen Test Aparatı. İdeal sonuç değeri 4 ila 8 m arasındadır. Ayni zamanda bu aparat ile yapılan test ile sahanın bakim zamanının gelip gelmediği de tespit edilir. 

Tel Orgu: Sentetik Çim Sahanın etrafını çevreleme için kullanılan Kafes Tel Sistemi. 

Tutkal: Sentetik Çim rulolarını birbirine yapıştırmak için kullanılan  ve iki bileşenin karıştırması ile yapışma sağlayan yapıştırıcı. 

Üçgen Fırça -Drag Brush: Saha bakımında kullanılan ve dolgu malzemesinin sahaya düzgün biçimde olarak dağıtılmasını ve havların dik durmasını sağlayan bakim aparatı. 

UV Dayanımı: Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlayan bir kimyasal koruyucuya sahip ham madde.

Yapay Çim: Sentetik Çim diğer adı.

Yeşil SBR Granül: SBR Granüllerin yüksek teknoloji  işlemler ile renkli poliüretan ile kaplanması ile elde edilen gelişmiş Granül Dolgu Sistemi.

Zebra Desen – ofsayt çizgili: Açık ve koyu renkli Suni Çim Halı rulolarının Enine Serim ile Sahaya Ofsayt Çizgili bir döşeme yapılma tekniği.