TENİS KORTU YAPIMI AŞAMALARI NASIL SIRALANIR?

TENİS KORTU YAPIMI AŞAMALARI NASIL SIRALANIR?

Tenis Kortu Yapımı Aşamaları Nasıl Sıralanır?

Tenis kortu yapımı aşamaları, genel olarak sıralanırsa; çalışma sahası düzeltilmesi, altyapı aşaması, çevre teli yapımı, aydınlatma montajı, tenis kortu sentetik zemin uygulaması ve ardından aksesuarların montajı ile sona ermektedir.

Tenis kortu ölçüleri standart bir saha yapılacaksa 36m x 18m olarak belirlenmiştir. Tenis federasyonunun belirlediği saha ölçüleri bunlardır.

Ancak çok amaçlı sahalar içerisinde, site, otel veya okul gibi alanlarda amatör kullanım için yapılacak tenis sahası ölçüleri mevcut alana göre değişkenlik gösterebilmektedir. Burada topun sektiği oyun alanı ölçüleri çok değişmediği sürece sorun olmayacaktır. Diğer yandan tenisçinin hareket alanı standart ölçülerde yaklaşık olarak yaklaşık 6m olarak belirlenmiştir, tenis sahası yapılırken sığdırmak için bu alanı çok küçültmek tenisçi için rahat bir oyun alanı sağlamayacaktır. Standartlara uymayan sahalarda minimum 3m olacak şekilde tenisçi için yer bırakılmasını öneriyoruz.

Tenis Kortu Yapımı Aşamaları

1- Çalışma Sahası Düzenlenmesi:

Kortun yapılacağı arazi öncelikle iş makineleri tarafından temizlenmeli ve düzeltilmelidir. Eğim arazide çok ise istinat duvarı yapılması gerekebilir ve çıkan hafriyat sahadan uzaklaştırılır. Sahanın oturacağı alan teknikerler tarafından beyaz çizgiler ile belirlenerek hazır hale getirilir.

2- Tenis Kortu Atlyapı İşleri:

Tenis kortu altyapısı kapalı kort veya açık kort olmasına göre küçük değişiklikler gösterebilir. Kapalı tenis kortu yapımı için daha geniş hatıl beton atılmalıdır, açık tenis kortu yapımı için ise hatıl beton içerine önceden ankrajlar yerleştirilmelidir.

Hatıl beton döküldükten sonra saha içerisine 5cm mıcır dolgu malzemesi konarak düzeltilir. Bu düz alana çelik hasır serilir ve üzerine 10-15cm kalınlığında C-20 beton dökülür. Asfalt zemin uygulamamız da mevcuttur; plentmix dolgu ile doldurulan saha üzerine 5cm kalınlığında asfalt uygulaması yapılarak silindirlenir. Aksesuarların montaj edileceği delikler bu esnada ayarlanır.

3- Tenis Kortu Demir Konstrüksiyonu:

Açık tenis kortlarında yerleştirilen ankrajlara 76’3mm demir borular kaynaklanır ve ardından 60’2mm borular da yere paralel olacak şekilde 3 sıra olarak kaynaklanır. Demir konstrüksiyon yüksekliği genel olarak 4m olarak tercih edilir.

Kapalı tenis kortu yapımı için ise ikili makas kolonlar çelik fabrikamızda üretilerek sahada montaj işlemi yapılır, ardından üzeri 1100 denye solma branda ile veya PVC panel kaplma ile kapatılır.  Tenis kortu yapımı aşamalarından en zorları böylece bitmiş oluyor.

4- PVC Kaplama Tel Örgü İşleri:

Yapılan konstrüksiyona yeşil renkli 3,5m tel kalınlığında sahip 4cmx4cm göz aralıklı PVC kaplama tel örgü ile çevrelenir. Ayrıca iki sıra çelik halat uygulaması da yapılır.

5- Tenis Kortu Aydınlatması Yapımı:

Kort aydınlatması 400W halide projektörler ile yaklaşık 8 adet olacak şekilde ayarlanır. Bu standart uygulamanın dışında 200W LED projektör fiyatları da ayrıca sorabilirsiniz.

6- Sentetik Tenis Kortu Zemin Uygulaması:

Sentetik kort zeminleri, suni çim, akrilik ve tartan zemin olarak üçe ayrılmaktadır;

1- Suni çim; Doğal çim görünümü ve esnekliği tercih edenler için suni çim halı öneriyoruz. Düz beton zemine serilen 20mm ila 30mm hav boylarındaki sentetik çime silis kum dolgu uygulanır.

2- Akrilik tenis kortu yapımı ise daha hızlı ve ekonomiktir, fazlaca tercih edilir. Akrilik kort boyası ile istenilen renkerde yapılabilir.

3- Tartan tenis kortları yerinde sıcak döküm olarak yapılabilmektedir. Alt kısımda SBR granül ve üst kısımda ise kiremit rengi EPDM graül kullanılmaktadır. Esnek bir zemin sağlar.