Suni çim, normal çimlerle oldukça benzerlik gösteren ama tamamıyla gerçek çim olmayan, genelde kendine has iplikler aracılığıyla işlenen hem spor sahalarında hem de dekorasyon amaçlı evlerde kullanılabilen çim türleridir. Bu nedenle de aslında suni çim oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir.
Bu kadar geniş bir kullanım alanına sahip olmasına rağmen suni çimlerin üretim süreci sanıldığının aksine kolay değildir. Çünkü; bir suni çimin üretilmesi için birden fazla makine kullanmak ve hesaplama yapılmak durumundadır.
Üretim Süreci Nasıldır?
Öncelikle özel taban bezinin üzerine sentetik yeşil fibrile (daha ucuz ve uzun bir süre kullanıma el veren iplikler) ya da monofilament (yeni nesil ve daha canlı bir görünüşe sahip) iplikler kullanılmalıdır. Kullanım alanlarına göre belirli aralıklarla kesilen bu eşsiz ipliklerle birçok şekil ve model olarak tasarlanır.
Örneğin; suni çim halı sahalar için yapılacaksa, tufting makinesi sayesinde en az 40mm kalınlığında olacak şekilde dokunur.
Tufting makinesinden çıkardığımız ham şekildeki çim lateks kaplamaya alınır. Lateks ise tropikal yerlerde büyüyen kauçuk ağacı gövdesinden farklı yollar ile ele geçirilen sıvının adıdır, yine özel yöntemler aracılığıyla blok haline getirilmesi sonucunda esnek, dayanıklı bir malzeme haline gelir. Lateksin dirençli ve esneyebilir oluşu sebebiyle, birçok yerde kullanılmaktadır. Taban kısmına seçilen kalınlıkta lateks kaplandıktan sonra kurutma için “Ram” diye isimlendirilen derin ve geniş bir fırına alınıp burada tutulur.
Fırından çıkarıldığında ise suni çim kullanım için hazır bir hal kazanmıştır. Anlatılan tüm bu süreçlerin sonunda artık suni çimin üretimi tamamlanmış olur. Fakat son bir işlem kontrolü yapılması ürünün sağlamlığının testi için gereklidir. Böylece tüm kontroller tamamlanmış, teyit edilmiş olur ve suni çim döşenmeye hazır hale gelmiş olur.
Suni Çimin Özellikleri
Suni çim UV ışınlarına, güneş ışınlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle, suni çimin en büyük özelliği uzun süre boyunca sağlamlığını ve rahatlığını korumasıdır. Güneş ışınlarının yakıcı olması zamanla normal çimin solmasına neden olabilmektedir. Ama suni çimin böyle bir sorunu çoğu zaman yoktur.
Suni çimin bakımı düzgün ve düzenli yapıldığı sürece her daim canlı yeşil renginin korunduğuna şahit olursunuz. Suni çim uzun süreli dayanıklılığa sahiptir ve doğru bakıldığı takdirde teslim edildiği gündeki kalitesini koruduğu görülecektir. Fakat doğal çimlerin böyle uzun bir ömürleri olmayacağı bilinmelidir.
Suni çimlerin diğer önemli özelliği ise birçok renk seçeneğine sahip olmaları ve istenildiği takdirde farklı renklerde tasarlanabilir olmasıdır. Bu da aslında suni çimleri istenildiği takdirde daha estetik bir görünüme sahip olmasına vesile olur.
Suni çimlerin gübreleme, biçme, sulama gibi bakımları gerektirmiyor olması ise başka bir önemli özelliktir. Çünkü; doğal çime kıyasla suni çimin bakımı kolay, zahmetsiz ve ömrü uzundur. Ayrıca suni çimin böceklenme yapmıyor olması kullanıcılarını birçok masraflı ilaçlama işleminden de kurtarmaktadır ve bu daha avantajlı bir ortam yaratır.