TENİS KORTU YAPIM MALİYETİ NEDİR?

TENİS KORTU YAPIM MALİYETİ NEDİR?

Tenis Kortu Maliyeti Nedir? Suni Çim, Akrilik ve Tartan Kortlar

Tenis kortu maliyeti ile ilgili kapsamlı yazımızı okuyarak konuya ilişkin ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Projenize özel teklif almak için ise İletişim sayfamızı ziyaret ediniz.

Suni Çim, Akrilik ve Tartan Kortlar

Tenis kortu maliyeti hakkında rasyonel bir zemin oluşturabilmek için, tenisten kısaca bahsetmek yararlı olacaktır.

Tenis, kort adı verilen dikdörtgen bir sahada iki kişi veya ikişerli iki takım arasında oynanan bir oyundur. İngiltere’de icat edilen tenis önceleri çimenler üzerinde oynanmakta bu yüzden de bu oyuna çim tenisi denilmekteydi. Ancak bugün pek çok zemin türünde oynanabilen bu oyuna sadece “tenis” denilmektedir.

Tenis Kortlarının Sınıflandırılması

Tenis kortları öncelike üstlerinin açık veya kapalı oluşuna göre bir sınıflandırma oluştururlar. Zeminlerine göre de farklı kategorilerden bahsetmek mümkün. Zemin kaplamasının doğal olup olmamasına göre iki grup Tenis Kortu Zemini vardır:

1- Doğal Tenis Kortu Zemini (Çim veya kum)

2- Sentetik Tenis Kortu Zemini (Suni Çim, Akrilik veya Tartan)

Her zemin türünün hazırlanışında farklı malzemeler ve teknikler kullanıldığından, maliyetler değişkenlik göstermektedir.

Sentetik Tenis Kortu Maliyetini Belirleyen Faktörler

Doğal kort zeminlerinin yapım maliyetlerinin yanında bakım maliyetleri de bulunduğundan hatta yıllar içinde bu maliyetler çok yükseldiğinden bu yazımızda sentetik zeminleri mercek altına alacağız.

Sentetik zeminlerin maliyetinde zemin altı dolgusu sabit bir kalem olmakla birlikte sentetik materyallerin fiyatları farklılıklar taşımaktadır.

Sentetik zeminlerde kullanılan suni çim, akrilik ve tartan sistemlerinin altına asfalt ya da beton bir tabaka çekilmek durumundadır. Bunlardan akrilik sistemler sadece asfalt üzerine uygulanabilirken diğer ikisi için alt tabaka tercihi asfalt ya da beton olabilir.

Tenis kortu zemin döşemesi olarak asfaltı ele alırsak yapılan işlemler ve kullanılan malzemeler şunlardır:

Tenis kortlarında altyapı olarak tesviyesi yani düzlemesi tamamlanmış alanın etrafına 25 cm’ye 50 cm demir donatılı hatıl beton dökülür. Daha sonra bu alanın içinde kalan zemine 15 cm kalınlığında mıcır ve plentmiks tabakası (dolgu tabakası) döşenir ve silindir vasıtasıyla ezilerek sıkıştırılır. Dolgu tabakası üzerine de en az 5 cm kalınlığında asfalt dökülür, ardından zemin yeniden ezilerek sıkıştırılır. Son olarak 5 cm kalınlığında spor sahaları için özel olarak üretilen ince granüllü asfalt tabakası serilir ve üzerinden silindir geçirilerek bir kez daha sıkıştırılır.

Kullanılan asfalt, demir, beton, mıcır ve plentmiks malzemelerinin miktarı asfalt üstü sentetik zemin kaplamalarında maliyetin değişmez unsurudur. Elbette maliyet hesabı güncel fiyatlar üzerinden yapılmalıdır.

Tenis Kortu Ölçülerinin Maliyetler Üzerindeki Etkisi

Tenis kortlarında maliyetin sınırlarını belirleyen doğal olarak sahanın sınırlarıdır aynı zamanda.

Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından belirlenen en temel kriter tenis topunun içeride tutulmaya çalışıldığı alan ve etrafı dahil tenis kortunun 668 metrekare olması gerektiğidir. Bu alan ölçümü de boyda 36,57 metre, ende ise 18,27 metreye karşılık gelmektedir.

Yine örnek olarak akrilik tenis kortu zeminini ele alırsak tenis kortu yapım aşamaları şöyle devam eder. Asfalt zemin basınçlı hava ve su kullanılarak iyice temizlenir. Temizleme işlemi uygulanan yüzeye dolgu malzemesi (Akrilik Kaplama) uygulaması yapılır. Dolgu malzemesi üzerine eğer Cushion Akrilik Sistem talep edilmiş ise 2 kat halinde Cushion katman uygulaması yapılır. Bu cushion tabakanın üstüne, eğer Cushion Akrilik Sistem talep edilmemişse doğrudan akrilik kaplama (Acrylic Resurfacer) üzerine 2 kat halinde akrilik renk katları (Acrylic Procoat) atılmasıyla tenis kortu inşası son bulmuş olur. Daha sonra üst yapı bileşenleri olarak oyun çizgileri çizilir, direkler dikilir ve tenis ağı gerilir.

Asfalt üzerine akrilik veya cushion akrilik zemin uygulamasından da görüldüğü gibi tenis kortu maliyeti konusunda belirleyici olan perçok bileşen mevcuttur.

Suni çim zeminler hakkında da ITF tarafından belirlenen standartlara göre 20 mm ve 30 mm arası suni çim halılar kullanılması gerekmektedir. Kort yapımı için en uygun zeminlerden biri olan tartan zeminlere ilişkin olarak da ITF standartları, 8 mm SBR üzerine 5 mm EPDM tabaka uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.

Tenis kortu yapımı için tıklayınız.